Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Увеличава се средната цена на сделката в София

Увеличава се средната цена на сделката в София

Данни на експерти в бранша показват появяването на нова тенденция в сделките с жилищни имоти. През изминалата 2018 година делът на имотите на цена над 100 хил. евро е около 35% от всички осъществени сделки в столицата.

Процентът на продажбите в ценовия сегмент между 70 хил. и 100 хил. евро е най-висок - 38%. В сегментът между 50 хил. и 70 хил. евро са намалели до 18% през 2018 г., като година по-рано те са заемали дял от 25%. Сделките в по-ниски диапазон между 30 хил. и 50 хил. евро са имали дял от около 5%, а покупките под тази стойност се очаква скоро изобщо да отпаднат като значим дял от пазара.

Ако преди години жилище над 100 хил. евро се смяташе за скъп имот, сега тези стойности се приемат напълно нормално от масовия купувач през 2018 г. В профила на тези потребители се вписват млади семейства на възраст между 30 и 35 години, с едно или две деца и стабилни доходи, които са над средните в София. Те се нуждаят най-често от тристайно жилище за собствено ползване.

Освен това все по-значителен фактор се оказват гаражните и сервизните помещения, като липсата им може да провали сделката за даден имот, тъй като предизвиква сериозни битови неудобства за купувачите.

Цените на жилищата в София са отбелязали ръст от 9,5% на годишна база през 2018 г. Това се дължи основно на повишените цени в желаните квартали Лозенец, Изток и Изгрев, Иван Вазов, Център и Яворов.

Това може да се дължи от една страна на покупките на имоти без разрешение за ползване, които ще бъдат вписани тепърва, но е много вероятно да е индикатор за задържане на активността”, смята Атанасова.

Ръстът на сделките достига около 7% за 2018 г. спрямо 2017 г. Дори традиционно силното последно тримесечие отчита спад според данни на Агенцията по вписванията. Тенденцията може да е в следствие от покупките на имоти без разрешение за ползване, които ще бъдат вписани тепърва, но не е изключено да е индикатор за задържане на активността.

Около 40% от сделките през миналата година са били финализирани без отстъпка. В същото време над 10% от имотите са били продадени с отстъпка в размер на над 10 хил. евро. Това са имоти, които са били обявени с нереалистично надвишени цени и реално така не са били конкурентоспособни на пазара.