Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Теглим ипотечен кредит без допълнителни спестявания

Теглим ипотечен кредит без допълнителни спестявания

Снимка: Flickr.com

През последните години сме свидетели на изключително изгодни лихви по ипотечни кредити, които карат много хора да се решат на стъпката „купуване на собствено жилище“, дори и да нямат такива финансови възможности. Именно това повишава и търсенето на такъв тип банкова услуга. През 2017 г. тези купувачи са вземали кредит между 50% и 80% от стойността на жилището.

Тази година обаче ставаме свидетели на нова тенденция. Отбелязва се ръст на покупката на имот със 100% банково финансиране. В повечето случаи банките отпускат до 85% от цената на жилището. Останалата част от сумата обаче, която е в рамите на 10% - 15% все по-често се плаща с потребителски кредит, вместо със собствени средства.

Тази схема обаче е възможна само при клентите с високи доходи, тъй като изискването на банките при отпускане на кредит е общата кредитна задлъжнялост да не надхвърля 50% от дохода. Към момента по наблюдение на агенцииите за недвижими имоти този тип финансиране е практика при около 5% от клиентите.

При такова финансиране на сделката опасността се характеризира с дългия срок на задлъжнялост по повече от един кредит за минимум 10 години. При финансово затруднение опасността заемът да се превърне в лош кредит е много по-висока, предупреждават специалисти.

Но каква е причината някои потребители да прибягват към такова финансиране? Тези купувачи разполагат с високи месечни доходи, но не и със спестявания. Именно това ги кара да прибегнат към допълнитено банково финансиране.

Задава се краят на този няколкогодишен период на практика на нулеви лихви. В следващите 2-3 години се очаква обаче лихвите по кредитите да се повишат. Това се дължи най-вече заради излизането от кризата в световен мащаб. В САЩ тази тенденция вече е налице, през 2019 се очаква тя да се отрази и в Европа.

Как и кога това повишаване на лихвените проценти ще се отрази на ипотечните заеми? Според специалистите това ще стане бавно и ако в момента лихвените проценти са средно 3,3%, ще скочат на 3,8%. Трябва да се има предвид, че ръстът на лихвите ще се отрази предимно на новоотпускащите се заеми, а не толкова на старите ипотечни кредити.