Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Строителството в Еврозоната намалява през януари

Строителството в Еврозоната намалява през януари

Как върви строителството на Стария континент?  Продукцията от строителния бранш в Еврозоната през януари тази година се е свила с 1.4% в сравнение с декември 2018 г. Що се отнася до територията на целия Европейски съюз - нивото на строителната продукция е останало непроменено, показват данните от Eurostat. Сравнявайки данните на годишна база обаче се отбелязва 0.7% понижение на строителната продукция в Еврозоната, колкото е в ЕС като цяло.

Най-голям спад в строителството е отчетен в Чехия (13.3%), Румъния (5.1%) и Германия (3.5%). На другата противоположност са Унгария (29.2%), Холандия (5.5%) и Словения (4.3%) с  най-голям ръст в строителната продукция.

Строителната индустрия във Великобритания пък се доближава до застой на фона на тревогите около Brexit, които спират много фирми да се колебаят да започнат нови проекти. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на строителството на икономическия институт IHS Markit се понижава до 50,6 пункта спрямо отчетените 52,8 пункта през декември. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за 52,5 пункта. Показателят се доближава до границата от 50 пункта, която разделя растежа от спада.

Клиентите са в „период на изчакване“, избягват по-големите разходи, което води и до по-слабо търсене. Растежът на заетостта в строителния сектор се е забавил до най-ниското си ниво от две години и половина, а нарастването на новия бизнес е с най-слаб темп от осем насам.

Спрямо данните на Националния статистически институт (НСИ) сезонно цифрите показват 1.5% ръст на строителната продукция в България за месец януари в сравнение с декември 2018 г. Повишението на годишна база е 0,9% за страната.

В началото на месеца обаче доклад на Българската народна банка предупреди, че през следващите месеци ръстът в строителството в България ще бъде предпоставка за продължаващо забавяне на годишния растеж на цените. Единият фактор, който ще повлияе на ситуацията в тази насока, е увеличаването на броя на новите жилища на пазара. Другата предпоставка се оказва заради затягането на политиката на банките по отношение на ипотечните кредити.