Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Стартира строежът на първия аквапарк в София

Стартира строежът на първия аквапарк в София

Започна изграждането на проектът за аквапарк „Възраждане“. Първият етап включва създаването на водните съоръжения – пет басейна и две водни пързалки, които ще бъдат разположени на площ от 6600 кв.м. Три от басейните ще са детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Водните пързалки ще са с по един улей и една пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса. Тези съоръжения ще са предназначени за лица с ръст над 130 см.

Столичният кмет заедно с председателя на Столичния общински съвет /СОС/ Елен Герджиков и управителя на дружество "Софийски имоти" Виктор Шивачев представиха проекта за разширението на парковото пространство.

Освен за любителите на екстремните преживявания, ще бъде помислено и за привържениците на SPA процедурите с изграждането на закрит басейн и SPA център, които ще бъдат снабдени с минерална вода от находището „Баталова воденица“.

На 26 юли предстои СОС да гласува предложение дружеството да използва до 9,9 млн. лв. за изграждането на разширението на парка. От тези средства 5,5 млн. лева ще са собствено финансиране, а за останалите ще се кандидатства с проект пред Фонда за развитие на градска среда към ОП "Региони в растеж".

Водният атракцион ще предложи забавление за 500 души. Към него ще бъде изградена и сграда със заведение за бързо хранене. В зелените площи е предвидено поставянето на 130 пейки и шезлонги.

В периферията на парка ще останат пет зелени площадки. Големият дъб ще си остане на сегашното място и ще бъде вписан в архитектурата на парка. Ще бъдат изградени и поляни за слънчеви бани, пикници и зони за игри.

Кметът Йорданка Фандъкова отбеляза, че един от важните приоритети на екипа й е запазването и разширението на зелената система в столицата. В момента се работи по седем обекта на територията на различни паркове в града, правят се реконструкции в Южния парк и в Борисовата градина. Предстои първата голяма реконструкция в Западен парк, както и разширението на Северния парк. Работи се по първия етап и на новия парк "Въртопо" в "Младост". Има готовност за работа и около езерото в "Дружба”.