Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Предприеха мерки за спиране на строежа на "Златен век"

Предприеха мерки за спиране на строежа на "Златен век"

Планират връчване на заповедта за спиране на строежа на „Златен век“, съобщиха информацията от пресцентъра на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Процедурите по спиране на строежа на „Златен век” са точно и ясно разписани в разпоредбите на чл. 224 от Закона за устройство на територията, уточняват от ДНСК.

Законодателят е предвидил в такива случаи обстоятелствата по спиране на строеж да се установяват с констативен акт, който се съставя в случая от органите на ДНСК поради определената втора категория на въпросния строеж. Възражения по заповедта могат да се подадат от засегнатите страни в 7-дневен срок. Тя ще влезне в сила три дни след изтичането на предвидения за реакция 7-дневен срок. Ефективното спиране на строежа започва след издаването на заповедта.

Припомняме, че скандалът около „Артекс“ започна с разкритията, че в техни сгради, построени в квартал „Изток“, луксозни апартаменти на силно занижени цени са закупили представители на ГЕРБ на високи постове – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

В последствие се оказа, че дни преди Цветан Цветанов да сключи сделка за новия си апартамент, е разпоредил проверка на този строеж. Според тогава действащата законова разпоредба сградата е трябвало да бъде завършена до 2017 г. В последствие обаче текстовете по Закона за устройство на територията се променят по предложение на ГЕРБ и срокът за завършване на строежа се удължава до 2020 година.

Във връзка с извършени проверки на сградата „Златен век“ в София, проведени на 20.03. и 26.03.2019 г. по документи и на място се констатираха редица отклонения при строителството. Сградата е на етап груб строеж. Вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столична община две двойни асансьорни клетки в които ще бъдат монтирани по два подемника за автомобили, на място е изпълнена стоманобетона плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби.

В подземните три нива на строежа на коти – 4,53; -7,63 и -10,75, съгласно проекта по част „Конструкции“ са извършени строителни дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи– ограждащи стоманобетонови стени, колони и шайби, което възпрепятства извършването на огледа им преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията. Освен това сградата не е изцяло обезопасена с мрежи, което създава опасност за преминаващите граждани.

В ДНСК е получено от управителя на "Артекс инженеринг" АД възражение във връзка със съставения констативен акт, заявяват от институцията и допълват, че на 15 април предстои връчване на заповедта за спиране на строежа, включително и ефективното спиране на строителните и монтажните работи.