Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Пазарът в Пловдив отбелязва успешна 2018 година

Пазарът в Пловдив отбелязва успешна 2018 година

Освен по големина, Пловдив е и вторият по значимост град на имотния пазар след София. Градът се характеризира като един от най-динамичните пазари през тази година.

По ценови критерий Пловдив е лидер на пазара сред големите градове. Хронологично по-осезаемото поскъпване на цените започна в края на 2016 г., като през 2017 г. достигна 11% на годишна база, а през 2018 г. продължи да се ускорява и достигна 16%. Пловдив е първенец по растеж сред големите областни градове за тази година.

Наблюдава се тенденция на по-забавено нарастване на цените, която досега се усещаше само в София. Това предвещава повишението на цените през следващата година да бъде в доста по-умерени граници.

Кои фактори движат Пловдив напред? Един от най-силните се очертава фактът, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Това кара много от купувачите да инвестират в жилища. Много от тях са подтикнати от мисълта да отдават под наем, а други са повлияни от очакването цените на имотите в града да продължават да нарастват. Тези спекулативни нагласи допринесоха за по-висок от средния за големите градове ръст на цените.

По данни на Агенцията по вписванията, през третото тримесечие има регистриран 2% спад в продажбите. Това показва ситуацията на изчакване сред купувачите. През последните няколко месеца те преминаха в позиция на изчакване да премине еуфорията.

Нарасналата икономическа активност и притока на работна ръка към града е най-важният фактор за подема на имотния пазар. Това ще предаде дългосрочен положителен ефект върху жилищния пазар в Пловдив.

 Има и много голям прилив на чуждестранни студенти на пазара на наеми в града, което още повече стимулира, купувачите, които желаят да инвестират в имот. А тенденцията води и до засилено ново строителство в Пловдив.

Традиционно цените на жилища в Пловдив са по-ниски от тези в столицата. Това допринася за подема на пазара, който постоянно се стреми да досигне нивата в София, а при настоящия икономически напредък и подем, това става по-лесна задача.

Ценовата ситуация в момента е следната – нивата на цените в Пловдив са с около 40% по-ниски от тези в София. Сравнени с другите два големи града - Варна и Бургас – са с около 12% по-ниски.

Средната цена в Пловдив за третото тримесечие е 735 евро/кв.м. Налице е голямо и конкурентно предлагане на имоти в различните ценови сегменти. Цените варират между 650 евро и 800 евро на кв. м, в зависимост от района, а купувачите не са склонни да купуват на всяка цена.