Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Очаква се постигане на баланс между търсене и предлагане през 2019 година

Очаква се постигане на баланс между търсене и предлагане през 2019 година

Очаква се пазарът да се уравновеси между търсенето и предлагането до края на тази година, което да стабилизира цените на имотите. Тези промени в пазарната обстановка ще повлияят най-вече на тези участници, които чакат най-сигурния момент за сключване на сделка.

Вече излезе статистиката за първото тримесечие на 2019 година за състоянието на пазара на недвижими имоти. Приблизително 90% от сделките в София, направени в този период, са с имоти ново строителство, сочат данни от агенциите за недвижими имоти.

В началото на 2019 г. сградите ново строителство в столицата се радват на много силен интерес, който дори ще надвиши този от предходните години, прогнозират експерти. В предходни периоди то е съставлявало между 60% и 70% от сделките.

Интересът към имоти в проект или в начален етап на строителството все още е голям. Тенденцията лесно може да се обясни с по-изгодните цени в сравнение с тези, които са в напреднал етап на изграждане. Друг плюс е и по-свободния избор  от апартаменти, което може да даде опция на купувача за разположение, квадратура, етаж или да се изпълнят конкретни предпочитания по изпълнението на проекта, което е невъзможно при един вече завършен имот. От друга страна и инвеститорите стават все по-гъвкави що се отнася до начините на плащане, като предлагат схеми с малък процент самоучастие и покриване на баланса с банков кредит при завършване на сградата.

По данни на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на 2019 г. в София са вписани 5641 имотни продажби при 5631 за същия период на 2018 г., което е ръст само с 10 броя сделки на годишна база. В тези данни обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които се вписват като продажби при тяхното завършване, именно този факт изкривява статистиката. Това занижава данните спрямо реалната пазарна обстановка.

Наблюдават се промени и при търсенето на потенциалните купувачи. Ако преди желанията бяха концентрирани около един или два квартала, сега повечето от тях разширяват периметър си и се пренасочват към квартали с по-голямо предлагане при по-ниски цени.

Списъкът с кварталите, към които купувачите проявяват интерес тази година, става все по-подробен заради по-добрите пазарни условия, които предлагат някои, досега подценявани, квартали. Именно тези промени добавят в него Банишора към предпочитаните квартали, веднага след най-желания квартал – Витоша. Люлин също остава активна локация за покупка. Други предпочитани квартали за тримесечието се очертават Кръстова вада, Манастирски ливади, Младост.