Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Офис сделките в София достигат рекордно ниво

Офис сделките в София достигат рекордно ниво

Снимка: flickr.com

Рекордни нива на сделките с офис площи отчитат брокерите в столицата. За последното тримесечие на 2018 година в София са усвоени 41 500 кв. м. офис площи.

Една от най-мащабните сделки с офис площи в столицата се очертава да бъде тази за сградата на площад "Македония" - Telus Tower., която вече има нов гръцки собственик срещу почти 79 млн. евро. Тя е купена от гръцкия инвестиционен фонд за недвижими имоти NBG Pangaea REIC. Това е първата голяма сделка за офиси през тази година и втората най-голяма за пазара след кризата.

Отчита се най-високото равнище на тримесечна база от три години насам. За цялата година новонаетите площи възлизат на 140 хил. кв. м., което илюстрира рекордно ниво за последните десет години, показва доклад на консултантската компания MBL.

Ако говорим за подписаните сделки, обемът се запазва над средното за последното десетилетие. Висок остава и процентът на площите, които се отдават под наем в новостроящи се сгради – 31% от общия обем за последното тримесечие и 44% за цялата 2018.

През 2018 година още нови 31 хил. кв.м получиха разрешение за ползване, което увеличи общата площ на вече съществуващите сгради до 1,96 млн. кв.м.

Офисите в строеж се повишават до 440 хил. кв.м, от които около 320 хил. кв.м ще бъдат въведени в експлоатация до края на 2020 г. Планирани са още около 250 хил. кв.м, за които все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

Търсенето се запазва силно, като през последното тримесечие на миналата година са подписани нови сделки за над 43 хил. кв.м, а нетното усвояване за периода е 41,500 кв.м.

Най-големите наематели на офис площи и тази година продължават да са от IT и BPO секторите и центровете за споделени услуги. Те заемат над 60% от общия дял на новонаетите площи. Намаляват и незаетите офис площи в София с 13% спрямо 2017 година, достигайки 160 хил. кв.м.

Наблюдава се леко повишение на средните наеми. При клас А офертните нива варират основно между 12 и 15 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се през 2019 наемните нива да останат стабилни.