Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Новото строителство през 2018 година бележи подем

Новото строителство през 2018 година бележи подем

Новото строителство в България и през 2018 година бележи увеличение. Тенденцията се наблюдава от 6 години насам и продължава да се развива.

За първото тримесечие на 2019 година пък градовете Бургас и Пловдив отбелязват обем на продажбите по-голям от този през 2007 година. София и морската ни столица Варна също се доближават до тях, показват данните от Националния регистър.

На какво се дължат високите стойности? Най-вече на засиленото жилищно строителство. Не е малък и процентът на новопостроените офис площи, както и логистичните имоти.  Наблюдава се строителство и на специализирани сгради като болници и училища. Строителството на хотели офис площи в момента е в застой и дори бележи спад.

Общият обем на започнатото жилищно строителство през 2018 година е повишено с 42,91%. Като площ достига 4 млн. кв. м. Това е с 1,2 млн. кв. м. повече от построеното през 2017 година.

Започнатото ново жилищно строителство през 2018 година нараства с 26,71% спрямо 2017 година. За изминалата година а стартирали общо 6,6 млн. кв. м. разгъната застроена площ. Обемът се приближава до нивото от 2005 г. и се равнява на 68% от започналото строителство за 2007 г.

Ръстът на общия обем на строителството в столицата се равнява на 20,01% до 2,5 млн. кв. м. , което определя София като водещ строителен пазар в България. На втора позиция традиционно се нарежда Пловдив с ръст от 48,10 % до малко над 1 млн. кв. м. Челната тройка допълва Варна с увеличение от 38,97% до 740 хил. кв. м.

През първото тримесечие на 2019 година стартиралото ново строителство е с 26,31% повече спрямо същия период на миналата година, а общият му обем достига 1,756,532 кв. м. Основният ръст за сектора идва от жилищното и складовото строителство, докато строителството на офис площи изостава.

След обявените данни се организира и дискусия, в която участваха експерти от строителния бранш, които коментираха, че строителството ще продължи да нараства значително поне до края на 2020 година. Ръстът на цените от друга страна забавя темповете си именно в резултата на увеличеното предлагане на имотния пазар. Това обаче не означава спад в цените в идните две години.

Браншът подчерта един от проблемите в българския бизнес, на които трябва да се намери решение, за да може ръстът да бъде още по-висок. Тромавите административни процедури се оказват сериозна пречка за по-бързо развитие на строителния бизнес, на мнение са експертите и посочиха редица примери за мащабни проекти, които са в начална фаза на развитие, но не реализацията им е възпрепятствана поради административни усложнения.