Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Нови възможности за ивеститорите

Нови възможности за ивеститорите

Пазарът на жилищни имоти винаги е бил апетитен за инвеститорите, тъй като потребността за ново жилище няма как да бъде подмината с лека ръка. Въпреки това основния сегмент на жилищни имоти става все по-конкурентен и труден. Ето защо инвеститорите в жилищни имоти все повече поглеждат към алтернативни сектори като многофамилни жилищни сгради, домове за възрастни хора и студентски общежития.

Това сочи и изследване на консултантската компания Savills, която е направила проучване на този пазар. Данните показват, че глобалният обем от инвестиции в студентски жилища е нараснал с 87% в последните пет години.

Къде обаче този сектор е все още „свеж“ и пълен с нови инвестиционни възможности? Градовете в Южна Европа се оказват най-печеливши откъм възможности за нови инвестиции поради зрелостта на британските и американски пазари.

Друг сектор обаче предлага неограничени възожности във всички страни. Наблюдава се глобална необходимост от многофамилни жилищни сгради, пространства за съжителство и домове за възрастни хора. Въпреки това този тип сради проекти подценени от инвеститорите във Великобритания, сочи изследването.

Предлагането на студентски общежития е най-високо в Обединеното кралство. Там 27% от всички студенти могат да бъдат настанени, докато в Италия например възможността за настаняване едва доближава 5%.

Най ниско е предлагането в Рим, сочат данни на компанията StudentMarketing, която е доставчик на студентски жилища и микроапартаменти. Студентите в италианската столица са 220 500, но тя разполага само с 6500 легла, които са достатъчни за едва 3% от младежите. В други южноевропейски градове данните не са по-различни – Порто (3,5%), Флоренция (3,8%), Барселона (4,9%), Мадрид (5,7%).

Тези градове имат значителен брой чуждестранни студенти, което предлага и много добри възможности за инвеститорите. Този фактор предразполага към стабилно търсене и висок среден наем на студентските общежития.

Данните сочат, че студентските общежития са регистрирали изключително успешна година през 2017 г. с общ обем на инвестициите от 17,5 млрд. долара, което е повишение с 4% спрямо 16,9 млрд. долара през 2016 г.