Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Нова наредба урежда правилата за фасадите в София

Нова наредба урежда правилата за фасадите в София

Обликът на столицата става все по-важна част от визията на страната ни пред чуждите туристи. Затова и от години се обсъждат промени в наредбите, които отговарят за изгледа на фасадите в централните части на столицата по примера на много други европейски столици, но по необясними причини все още тези правила не влизат в сила.

Но ситуацията е на път да се промени с нова наредба, която да зададе стандарти за облика на градските сгради и пространства. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, по време на отчетът, който даде по повод 3 години от встъпването му в длъжност.

Новите правила ще се отнасят както за климатиците, които до този момент се поставяха безразборно по фасадите на сградите, така и за външни ролетни щори, решетки и висящи кабели. Наредбата ще включва и норми за преместваемите обекти и рекламата в столицата.

Първоначално стандарти ще бъдат въведени за ремонтиращите по улиците „Граф Игнатиев“, „Шишман“ и „Шести септември“. Собствениците в тази зона ще трябва да дават за одобрение проектите си преди да извършват ремонти, а всяка от сградите ще има собствено досие.

Специални изисквания ще бъдат въведени за ул. „Граф Игнатиев“ относно летните градини към заведенията, за да не се получават недоразумения като на бул. „Витоша“.

От общината подготвят и стандарти за настилките в града, с които да се спре хаотичното редене на различни видове плочки. Чрез тях ще стане ясно какви типове настилки могат да се поставят в различните зони на столицата.

Планoвете са такива наредби да уредят въпросът с градските фасади в цяла България, като тази в София ще даде само началото на новите правила, които ще се съгласуват с Министерството на културата.

„Крайната цел на наредбата е подреждането на града, с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветление, като всяка сграда ще получи своето досие“, коментира архитект Здравков. Така сградите ще върнат първоначалния си, автентичен образ.