Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Качеството на живот влияе на пазара на недвижими имоти

Качеството на живот влияе на пазара на недвижими имоти

Снимка: flickr.com

Качеството на живот е фактор, който неминуемо влияе на пазара за недвижими имоти. Там, където той е на по-високо ниво, и цените на имотите са по-завишени. Виена е градът, който 10 поредни години оглавява класацията за най-висок стандарт на живот на компанията Mercer.

Цените на имотите в Австрия растат през последните 5 години. За третото тримесечие на миналата година е регистрирано повишение от 8% в сравнение с аналогичния период на 2017-а. Данните са на Централната банка, като във Виена цената на жилищата и къщите се е увеличила с 6.5% за същия период.

Доброто състояние на пазара се дължи най-вече на ръста на доходите на населението, ниската безработица и добрите икономически перспективи на страната. А ако говорим за столицата, тази класация много допринася за продажбата на имотите на по-завишени цени.

Същият ефект се наблюдава и в другите европейски столици, включително и в София. По-доброто качество на живот привлича поток от пристигащи, които търсят по-добър и щастлив живот. Конкуренцията за един имот става все по-голяма както за наем, така и за продажба, което предвещава повишение на цените повече от нормалното.

В най-скъпия квартал в австрийската столица цените на квадратен метър жилищна площ започват от 7000 EUR и достигат до 32 000 EUR. За тези цени допринасят и множеството проекти за реновиране на старите сгради в градa и усиленото ново строителство.

Чуждестранните инвеститори търсят най-вече имот, който може добре да се отплати в последствие, когато бъде отдаден под наем, а не просто луксозно жилище. Цените на такива имоти варират в границите между 300 000 EUR и 1 млн. EUR.

Интересен факт е колко всъщност голям е процентът на наемателите в града. От 900 000 домакинства, които се образуват от местното население, близо 600 000 живеят под наем. Най-голям интерес към пазара във Виена проявяват германците. След тях се нареждат швейцарците, италианците и унгарците.