Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Как ще повлияе присъединяването ни към еврозоната на българския имотен пазар

Как ще повлияе присъединяването ни към еврозоната на българския имотен пазар

Сделките на българския пазар отдавна се сключват в евро, голяма част от банковите кредити също се отпускат в евро. Именно заради това не се очаква присъединяването към еврозоната да окаже сериозно влияние върху българския имотен пазар, твърди експертът по пазарни проучвания за ЦИЕ в Colliers International - Марк Робинсън за телевизия „Блумбърг“.

Очаква се въвеждането на еврото в България да повиши ликвидността на пазара. „Присъединяването към еврозоната ще донесе повече ликвидност на българския имотен пазар, защото ще влезе нов капитал, особено от азиатския регион. За момента инвеститорите там не оценяват страната като основен европейски пазар за бъдещи нови инвестиции. Инвестиционните решения, разбира се, зависят и от много други фактори“, допълни Робинсън.

Инвестициите през 2018 достигнаха почти рекордни нива, особено за страните от Вишеградската четворка, България и Румъния. Те привлякоха общо 13,8 млрд. евро инвестиции в имоти през миналата година. Вероятно 2019 г. ще покаже сходни резултати, а позитивната динамика при наемите на търговски имоти се дължи на местното потребление.

Според специалиста офисите и търговските площи “са и ще останат най-добрия вариант за бъдещи експозиции”. Логистичните площи също ще бъдат атрактивни.

Потребителите продължават да харчат и да поддържат стабилни наемните нива. През изминалата 2018 година сериозен ръст регистрираха нивата нa наемите, ĸoитo достигат, a често дори и преминават нивата oт годините, ĸогaтo имотите бяха изключително "горещи". Очакванията са влизането в еврозоната да привлече чуждестранни инвеститори и в този сектор, което да повлияе на търсенето на новите услуги като „управление на имот“.

Експертът отбеляза, че са негативни забавянията на икономиките в Германия и Китай, но “те няма да се отразят тази година на имотните пазари“.