Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Какво да очакваме от имотния пазар до края на 2018 година

Какво да очакваме от имотния пазар до края на 2018 година

Да очакваме ли бум на сделки с имоти до края на 2018 г.? Лесно можем да направим изводи от статистиката на Имотния регистър към Агенцията по вписванията.

На база сключените сделки с имоти в последните 10 години средногодишно, можем да заключим, че в периода от 1 октомври до 31 декември ще се осъществят близо 70 хил. сделки с имоти, ако говорим само за последното тримесечие на годината за периода 2008 – 2017 г.

Освен че последното тримесечие е най-силното за имотния пазар, именно в него се осъществяват около 30-31% от всички сделки през годината. Данните показват, че дори и през първата година след кризата – 2009 г. - четвъртото тримесечие отново е най-силното за пазара. За миналата 2017 година този процент бе 30.98%.

Повечето от хората са направили план да закупят преди края на годината или да приключат вече започнатите сделки. Именно тези два фактора засилват броя на сделките в последното тримесечеие през годините.

Освен градските пазари, се активизира и обстановката по морските ни курорти. Това най-вече се дължи на края на летния сезон, който е привлекъл доволни летовници, които имат желание да закупят имот.

По-активни стват и планинските ни курорти в очакване на новия сезон, което прави последното тримесечие изключително ползотворно, а тенденциите които са започнали да се наблюдават през първата половина на годината, вече ясно се открояват през последното тримесечие.

За първи път от 10 години насам наблюдаваме активен пазар в цялата страна през тази година. Това подсилва и сравнително новите тенденции в наемите за управление на имоти, тъй като и в този сектор се наблюдава посоянна динамика. Всички пазарни сегменти се движат в равномерен темп и положителна посока, което прави 2018 изключително успешна за бранша.