Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Защо проектантите на строителни обекти трябва да са независими?

Защо проектантите на строителни обекти трябва да са независими?

Проектантите на строителни обекти трябва да са независими от инвеститорите и строителните фирми, които изпълняват работата. Това ще гарантира качество и намаляване на рисковете от инциденти и бедствия, сподели мнението си на пресконференция Иван Каралеев - председател на УС на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

От гилдията на архитектите също подкрепят идеята. Председателят на Съюза на архитектите в България - Георги Бакалов, предложи задължително да има конкурси при проектите за градска среда, като се изпълняват най-добрите от тях.

У нас фигурата, която държи властта, е строителният предприемач или по-точно фирмата, спечелила обществената поръчка, като тя работи по метода на пълен инженеринг, каза доц. Методи Андреев, член на КИИП.

В България системата е такава, че фигурата, която държи властта, е строителният предприемач или по-точно фирмата, спечелила обществената поръчка. А тя от своя страна работи по метода на пълен инженеринг.

Доц. Методи Андреев посочи, че чрез този метод по принцип се строят само уникални проекти, като например мостът "Дунав мост 2". В България пълният инженеринг беше изопачен и преиначен и се ползва във всички обществени поръчки, коментира той.

От 2007 година досега България е разпределила през обществени поръчки 87 млрд. лева, от които цели 80% са отишли в едва 3% от фирмите, а 90% от тези фирми са строителни.

Те се превръщат в пълни господари на инвестиционния процес. Фирмите назначават проектанта и имат консултантски къщи, които осигуряват строителния надзор. "Това е фундаментът на българската "грандкорупция", посочи Андреев.

В обществените поръчки в строителството се работи по един единствен критерий - най-ниска цена. Това обикновено едва ли е най-ниската цена, но със сигурност тя не може да осигури най-високото качество. Проектите може да се избират от възложител чрез търг или конкурс, но не да се търси най-ниската цена, добави Инж. Димитър Куманов - член на КИИП.

У нас в изграждането на един обект проектант, строител, инвеститор и строителен надзор често са собственост на едни и същи хора. Около този проб лем се обединиха от камарата. А най-ниските цени в обществените поръчки може да са плод на разбирателство между участниците.

Надзорните фирми не следят за качеството на проектите и за изпълнението на дейностите в рамките на строежа. Те придвижват само документацията, с която доказват, че всичко отговоря на съществените изисквания към строежите, посочиха от камарата.