Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Заплатите в строителния сектор – най-ниските в Европа

Заплатите в строителния сектор – най-ниските в Европа

Снимка: Flickr.com

България се нарежда на последно място в Европа  по размер на средната почасова ставка в строителството, която е 3,16 евро. Ниските нива на заплащане карат квалифицираните работници да търсят по-добър шанс в чужбина, което води до недостиг на кадри. Това налага внасянето на работна ръка от други държави като Македония, Украйна и Молдова. Ситуацията беше обсъдена по време на пресконференция на Камарата на строителите в България (КСБ).

Най-големи трудности  изпитват във ВиК сектора, където по оперативна програма „Околна среда“ предстои изпълнението на 190 поръчки за 350 обекта на обща стойност 1,2 млрд. лв. Притесненията на специалистите се коренят в това, че повечето поръчки се струпват в края на програмния период. “За разлика от предходния цикъл обаче заради сериозната пауза във ВиК строителството доста от компаниите са с намалени ресурси“, каза Благой Козарев, член на Управителния съвет на КСБ.

Проектите, които са одобрени през последните няколко седмици, са разработвани в продължение на три години. Заплатите на строителните работници във ВиК сектора са се покачили със 17% за миналата година. „Много съм притеснен дали ще намерим капацитет и служители, с които да поемем този вид работа на тази цена. Колкото по-бързо започнат тези проекти, толкова повече ще е гарантиран успешният им завършек, тъй като сроковете ще са много кратки“, допълни Козарев.

Годишната заплата в сектор строителство за миналата година е била 10 634 лв., което представлява повишение с 5,9% спрямо 2017 г. Въпреки това нивата са далеч от тези в Германия например, където заплатите са между 3000 и 4000 евро на месец.

Сред другите сериозни проблеми в строителния сектор са отчужденията на терени при изпълнението на големи инфраструктурни проекти, археологията, липсата на качествени проекти, сивият сектор, обжалването на обществените поръчки и критерият за най-ниска цена, заложен в търговете.

КСБ има за цел въвеждането на метод, по който да се определят цените, така че да отговарят на съвременните изисквания. От камарата настояват и да участват в планирането на следващия програмен период с реални оценки и мнения, освен това да бъде директен бенефициент на средства.

Дигитализацията на сектора на строителството също е сред приоритетите на КСБ. Това е един от начините да бъдат решени проблемите, които често се дължат на непълни проекти и неправилно зададено финансиране. Дигитализацията може да помогне и за намаляването на корупционните практики. За момента обаче процесът е в съвсем начална фаза и фирмите в България, които използват дигитализация в строителството, са единици.