Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Експерти обсъждат бъдещето на дигитализацията в строителството

Експерти обсъждат бъдещето на дигитализацията в строителството

Строителството е един от най-сложните сектори с множество етапи и подетапи при изпълнението на проекти от проектирането до реализацията. Често в този сектор липсват и ясно изразени връзки между отделните звена и фази, което прави сложна задачата за дигитализацията на този бизнес. Такава дискусия се проведе в  Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), на тема  „Дигитализация – реални приложения в строителството“.

„Заради дългия цикъл на дизайн, строителство, инвестиции и използване на сградите (понякога между 80 и 100 години) се губи чисто икономическият смисъл на дигитализирането на строителството. Самите инвеститори не оказват натиск за по-бърза и оптимална работа, а все още се работи на парче“, каза Георги Брашнаров, управител и собственик на Nemetschek Bulgaria. Защо се получава така, специалистът си обяснява с високата цена, която ще трябва да платят клиенти и инвеститори, която не е ясно дали ще бъде изплатена като инвестиция във времето.

Според арх. инж. Климент Чернев, голямата отговорност, която носят проектанти, инвеститори и разработчици на сгради ги кара да бъдат консервативни във внедряването на нови технологии. „Отговорността на строителния отрасъл за човечеството е огромна и животът на сградите е несравним с жизнения цикъл на електронните устройства и превозните средства. Дори последните модели телефони издържат най-много една-две години, най-съвременните в момента автомобили след десет години ще са остарели, докато една сграда се проектира с цел да живее и да осигурява подходяща среда за обитателите си поне 40 години“, аргументира се  Чернев. Той отбеляза и фактът, че грешките в проектирането на една сграда струват много скъпо както на строителя, така и на обитателите й.

Тази тенденция обаче е на път да се промени. През последните десет години сме свидетели на все повече нови методи в организацията на строителния процес, които ще спомогнат за по-лесната дигитализация. „Създават се много модели като например building information modelling, които дават представа за цялата сграда или съоръжение от възникването на идеята за тях в главата на архитекта, докато престанат да съществуват. Създава се дигитален модел и ако той е направен добре, всички други въпроси започват да намират отговора си, тъй като позволява да се правят изпитвания, да се наслагват икономически модели върху съоръжението, да се проучи как се държи то в дадена ситуация. Това е бъдещето и се надявам то да дойде по-бързо, отколкото в предишните 20-30 години“, даде положителни прогнози за бъдещето на сектора Брашнаров.

Още една навлизаща тенденция е виртуалната и добавената реалност бавно в строителния процес и като цяло в сектора на недвижимите имоти. А някои по-иновативни компании дори дават възможност на клиентите си вече да направят виртуална разходка в избрания от тях имот.