Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Едва 9% от европейците смятат, че ще се сдобият със собствен дом преди да навършат 30 години

Едва 9% от европейците смятат, че ще се сдобият със собствен дом преди да навършат 30 години

Достъпността на имотния пазар става все по-отдалечена за жителите на Стария континент. Изследване на ING показва, че едва  9% от европейците очакват да успеят да се сдобият със собствено жилище, докато навършат 30 години. За сравнение, 60% от хората, които вече притежават имот, са го купили преди да станат на 30 години, а над една трета от извадката са  на мнението, че никога няма да могат да купят собствен имот.

В проучването са участвали близо 15 хиляди европейци от 13 страни в Европа. Като основен извод е установено, че хората, които не са доволни от жилищния пазар на местно ниво, се е увеличил в повече европейски страни. Едва 25% от европейците мислят, че имотният пазар в страната им се развива добре.

Повече от половината европейци (63%) смятат, че цените ще се повишат още в следващите пет години. 53% от запитаните са на мнение, че пазарът на недвижими имоти в тяхната държава не върви в правилната посока. Изследването бележи ръст спрямо 45% от запитаните миналата година.

За 57% от гражданите жилищните имоти са скъпи, а 25 на сто казват, че им е трудно да се справят с наема или ипотеката си всеки месец. 62% от наемателите определят наемите, които плащат, като скъпи спрямо 55% от собствениците на жилища. За 32% от наемателите цените на жилищата са несправедливи спрямо 22% от собствениците.

Лихвените проценти в глобален мащаб през последните десет години поддържат ниски нива, което спомага за повишаването на цените на имотите, но също така затруднява намирането и закупуването на първи дом. За 72 на сто от европейците за купувачите на първо жилище е трудно да стъпят на имотния пазар.

Много са причините, които затрудняват покупката на нов дом, но проблемите с достъпността на пазара се оказват на първо място. 56% от европейците посочват като проблем недостатъчните си приходи, 19% се страхуват от твърде бързо и голямо покачване на ценовите нива, а 16% посочват като причина липсата на сигурност на работното място в дългосрочен план.