Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

Докога софиянци ще плащат за необмислените архитектурни решения на общината?

Докога софиянци ще плащат за необмислените архитектурни решения на общината?

В последните месеци ремонтираната улица „Граф Игнатиев“ е една от най-коментираните локации в социалните мрежи. Некачественото изпълнение и големите пропуски по ремонтирането навлякоха множество проблеми на отговорните за проекта от Столична община. Модерните архитектурни решения, които бяха прокарани като идея не се харесаха на столичани  пък и станаха повод за безброй негативни коментари в социалните мрежи, което допринесе за масовата негативна нагласа.

И след всички това, станахме свидетели на още един казус, свързан с архитектурните решения на емблематичната софийска улица, в частност на площад „Гарибалди“.

В голяма близост до паметника на Джузепе Гарибалди и още един монумент, бе сложена гранитна конструкция, която предизвика вълна от недоволство и шеговити асоциации в социалните медии. Много хора я оприличиха на надгробен паметник и организираха масово поставяне на цветя, други пък направиха асоциация с котешка тоалетна. С така наречената „водна стена“, паметниците на площада стават три, като паметникът на Джузепе Гарибалди, който би трябвало да е водещата структура, бива „засенчен“ от новата архитектурна хрумка.

Конструкцията е била част от проекта, одобрен от експертен съвет към общината. Освен това този проект е минал през редица обществени обсъждания и също е бил одобрен, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Все пак от Столична община бързо си взеха бележка и монолитът беше премахнат за по-малко от 48 часа.

Кметът сподели, че е била на място и смята, че тази стена не се вписва в площадното пространство, защото площадът е малък, а тя – голяма. Вече разпоредих да бъде премахната, какъв е бил замисълът на проектанта не мога да гадая, защото той не даде обяснения за своята идея, добави още Фандъкова. Едно е да видиш нещо на картинка, друго е да го видиш на практика, така коментира изпълнението кметът на София. Отговорност, според нея, трябва да носи проектантът. Той обаче отказал да застане пред медиите.

Въпросът докога ще бъдат финансирани проекти, които не са подложени на широко обществено обсъждане, а след това ще бъдат демонтирани отново за сметка на софийските граждани, отново остана в общественото пространство без отговор. Вината само на проектанта ли е в случая? Този въпрос си задават данъкоплатците, недоумявайки как този сценарии се повтаря всеки път, когато обществото поиска сметка на общинската управа.

Когато се възложи един проект, той следва да се наблюдава от проектирането до изпълнението му, а не само „на картинка“. Друг въпрос е, че няма архитектурен проект, без мащаби и параметри, които да бъдат сравнени с обкръжаващата градска среда. Тоест още в етап проект могат да се видят несъразмеримите мащаби и недоразумението да бъде спряно. Ето защо твърдението, че вината е само на проектанта, няма как да бъде правдоподобно.