Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

Новини

Новини Новини

България с понижен ръст на цените на жилища

България с понижен ръст на цените на жилища

България е на 14-то място в света по ръст на цените на жилищата в индекса на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие. Цифрите са следните: отчетен е ръст на цените на жилищата у нас за периода юли-септември на годишна база от 7,5% и от 2,8% спрямо предходното тримесечие.

Така страната ни слиза с още две позиции надолу в индекса на компанията спрямо второто тримесечие на 2018 г., когато заемаше 12-то място с ръст на цените от 8,2% на годишна основа.

Хонконг отново заема челната позиция в класацията с ръст на цените на жилищата от 15,7% на годишна база през третото тримесечие, както и от 2,3% спрямо предходното. Компанията обаче очаква забавяне на ръста през 2019 г. заради търговските спорове, засилването на китайската валута и предложения данък върху незаетите жилища за предприемачите.

Малта, която беше на първо място при последното изследване на пазара, сега остава на втора позиция, като цените на жилищата в островната страна също са отбелязали годишен ръст от 15,7%. Спрямо второто тримесечие обаче са се повишили само с 1%.

Словения запазва третото си място в индекса с ръст на цените от 13,4% на годишна основа и 4,2% спрямо предходното тримесечие. Първите десет допълват Литва (+11,5%), Унгария (+10,5%), Турция (+10,5%), Мексико (+9,9%), Холандия (+9,3%), Китай (+8,9%) и Сингапур (+8,8%). Преди България са също Латвия, Ирландия и Колумбия.

Саудитска Арабия заема последно място в индекса на компанията със спад на цените на жилищата от 3,7% на годишна основа през третото тримесечие. Финландия, Швеция, Израел, Украйна, Австралия, Бразилия, Италия, Мароко и Полша са още на дъното на класацията като най-слабите пазари в света.

Средната цена на имотите в 57-те страни и територии е нараснала с 4,9% в годината до септември, което е най-бавното годишно увеличение за последните две години.

 Ниските лихвени проценти и силният прираст на населението досега са спомагали за повишението на цените, но по-високото предлагане на нови жилища и по-трудното  отпускане на кредити е довело до обрат в движението на цените.

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Централна и Източна Европа. Три страни от региона са в топ десет през третото тримесечие. Цените са отбелязали средено покачване от 7,6%, докато в Западна Европа повишението достига 4,3% на годишна основа.